Coffee and Cigarettes, 2003, Jim Jarmusch, 95 min

Filmska druženja: Kava in cigarete

Filmska druženja: Kava in cigarete

Pred projekcijo filma bo spregovoril Mitja Marussig, novinar in in vsesplošni filmski navdušenec.

Filmska druženja KOMUNIKACIJA Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo.
Filmska druženja se ponovno vračajo na veliko platno galerije TiR. Tokrat so napaberkovana pod temo komunikacija. Komunicirati že etimološko pomeni sporočiti, posvetovati se, delati tako, da je (informacija, mnenje) skupno. Ampak vsaka beseda nosi nujno s sabo tudi predpostavko o lastnem zanikanju. V tem primeru lahko govorimo o odsotnosti komunikacije, molku, spodletelem sporočanju. V tem izboru filmov se bomo dotaknili obojega, tako uspelega kot neuspelega sporazumevanja. Bodisi je komunikacija že sam format filma (Dopisovanja: Mekas-Guerin) ali pa ta problematizira svoj medij, na primer besede (Izgubljeno s prevodom). Komunikacija lahko poteka tudi na meji realnega (lluzionist) ali v potencialni prihodnosti, v okviru znanstvene fantastike (Ghost in the shell). Navsezadnje ni nujno, da je intersubjektivna (12 angry men), lahko steče tudi v neizrečenem monologu (Kava in cigareti). Lahko je načrtovana ali spontana in medijev zanjo je seveda nešteto. Enega izmed njih se bomo poslužili tudi mi, in sicer filma. Prek projekcij filmov različnih zvrsti, letnic nastanka, režijskih prijemov in igralskih doprinosov se bomo z zanimivimi gosti podali na začrtano tematsko pot: drugi, zimski cikel filmskih druženj na Mostovni bo predstavljen skozi prizmo komunikacije. Ker pa je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 9. novembrom in 14. decembrom 2016 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu, času, vremenu in mnogoterih drugih zanimivih življenjskih vprašanjih

Kava in cigarete

Jarmuschov 17-letni projekt Kava in cigarete je serija enajstih kratkih zgodb v linearnem zaporedju, ki na koncu vendarle tvorijo celoto, saj gledalcu pusti občutek, da je obiskal nek svet, ki je hkrati sestavljen iz enajstih povsem različnih svetov. Vsaka sekvenca gosti nekaj likov, ki sedijo okrog mize, pijejo kavo, kadijo cigarete in se pogovarjajo o vsakdanjih stvareh kot npr. kofeinskih tabletah, komikih Abbottu in Costellu, teorijah zarote o Elvisovi smrti, pravilni pripravi angleškega čaja, izumih Nikola Tesla, navidezni rock skupini Sqürl, Parizu v dvajsetih letih in uporabi nikotina kot insekticida. Film namreč prikazuje vsakdanjik ljudi (nenavadnih igralcev in glasbenikov), ki si med čudaškimi pogovori z užitkom vzamejo čas za svoj vsakdanji zajtrk eksistencialistov, torej kavo in cigarete. Kaj se pogovarjajo, je pravzaprav drugotnega pomena ali pa niti ne.

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com