12 angry men, 1957, SidneyLumet, 96 min

Filmska druženja: 12 jeznih mož

Filmska druženja: 12 jeznih mož

Pred projekcijo filma bo spregovoril mag. Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in kolumnist.

Filmska druženja KOMUNIKACIJA Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo.
Filmska druženja se ponovno vračajo na veliko platno galerije TiR. Tokrat so napaberkovana pod temo komunikacija. Komunicirati že etimološko pomeni sporočiti, posvetovati se, delati tako, da je (informacija, mnenje) skupno. Ampak vsaka beseda nosi nujno s sabo tudi predpostavko o lastnem zanikanju. V tem primeru lahko govorimo o odsotnosti komunikacije, molku, spodletelem sporočanju. V tem izboru filmov se bomo dotaknili obojega, tako uspelega kot neuspelega sporazumevanja. Bodisi je komunikacija že sam format filma (Dopisovanja: Mekas-Guerin) ali pa ta problematizira svoj medij, na primer besede (Izgubljeno s prevodom). Komunikacija lahko poteka tudi na meji realnega (lluzionist) ali v potencialni prihodnosti, v okviru znanstvene fantastike (Ghost in the shell). Navsezadnje ni nujno, da je intersubjektivna (12 angry men), lahko steče tudi v neizrečenem monologu (Kava in cigareti). Lahko je načrtovana ali spontana in medijev zanjo je seveda nešteto. Enega izmed njih se bomo poslužili tudi mi, in sicer filma. Prek projekcij filmov različnih zvrsti, letnic nastanka, režijskih prijemov in igralskih doprinosov se bomo z zanimivimi gosti podali na začrtano tematsko pot: drugi, zimski cikel filmskih druženj na Mostovni bo predstavljen skozi prizmo komunikacije. Ker pa je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 9. novembrom in 14. decembrom 2016 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu, času, vremenu in mnogoterih drugih zanimivih življenjskih vprašanjih

12 jeznih mož

Sodna drama se začne s koncem sojenja, na katerem je mlad fant obtožen umora svojega očeta. Po kratkem uvodnem dogajanju v sodniški dvorani se 12 porotnikov preseli v majhno sobico, kjer bodo dokončno odločali o usodi mladega obtoženca, pri čemer bi obsodba zanj pomenila smrt. Večina je enotna, da je fant resnično ubil očeta, saj vsi dokazi pričajo proti obtožencu, zato želijo čim prej končati sojenje in tako se sploh ne zgodi pričakovana in potrebna debata. A vendarle se v glavi porotnika št. 8 (Henry Fonda) naseli slutnja, da mogoče le ni vse tako jasno, kot je videti na prvi pogled. Svoje dvome razkrije ostalim porotnikom in opozori na številne pomanjkljivosti, kar pa povzroči razpravo o verodostojnosti dokazov in sejanje dvoma tudi v mnenjih drugih porotnikov. To seveda razjezi preostale porotnike, ki so prisiljeni v to, da se začnejo pogovarjati o primeru. Gledalec tako stopi kot 13. porotnik v vrtiljak dogajanja, preobratov in presenetljivih spoznanj, ki neprestano rušijo razmerja sil na prizorišču. Izjemen scenarij ponuja nedvomno zanimiv pogled na razpravo porotnikov, ki »s svojo 'sam proti vsem' zasnovo posnema vzorec vesterna, le da Henry Fonda namesto revolverja uporablja argumente.« (Zoran Smiljanić, Ekran)

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com