Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Cría Cuervos (Carlos Saura, 1976)

Filmska druženja: Cría Cuervos (Carlos Saura, 1976)

Filmska druženja se po premoru vračajo na Mostovno!
Tokrat bodo projekcije izbranih filmov v kavarni, v Mostovnini mali dvorani. Rdeča nit se letos vleče vse od zadnje projekcije filmskih druženj in odvija svoj klobčič do poletja, ko se bodo projekcije premaknile na prosto. Sklop filmov je izbran pod skupno temo: Filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, grozljivkami, s spregledanimi bizarnimi biseri. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti animacij. Vsak mesec boste obiskovalci lahko glasovali za projekcijo enega filma in to tako, da zapišete svoje ideje v zvezek, bi bo vsakič na voljo na filmskih večerih.

Druženja, dobre pijače, »kokic« in dobrih filmov ne bo manjkalo: vabljeni!

Cría Cuervos (Carlos Saura, 1976, Španija, 1h 45 min)

Film z angleškim naslovom Raise raven je umetniška mojstrovina večkrat nagrajenega španskega režiserja in scenarista Carlosa Saure. Politični okvir drame predstavlja Francova diktatura, časovni pa je fleksibilen, saj se giblje med različnimi obdobji starosti in sorodniki glavnega lika, 8-letne Ane, ki gledalca pelje globlje onkraj zunanjih dejavnikov v občutja in um otroka, kjer se prepletajo ljubečnost, neusmiljenost, jeza, sočutje; v enaki meri kot je otroška nedolžnost lahko navdihujoča, lahko ob njegovi neizprosnosti obnemimo. Izraznost vseh likov, predvsem pa Ane Torrent, je v filmu tako izredna, da bi si režiser lahko mirno
privoščil veliko enostavnejšo zgodbo in sliko, a le zakaj, če kamera prenese vrhunskost vseh teh faktorjev naenkrat, marsikateri gledalec pa si bo tak izdelek z zanimanjem primoran ogledati tudi ali vsaj dvakrat.

Trailer:


MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com